Kuvaus
Vain seitsemän kurssipaikkaa. Ilmoittaudu 25.6. mennessä.
Ostamalla kurssin ilmoittaudut kurssille. Otathan huomioon, että ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tehdyistä peruutuksista palautetaan kurssihinta vain lääkärintodistusta vastaan. Kurssin voi siirtää toiselle henkilölle.
Syanotypiakurssin sisältö
Kurssillla opit kuvien tekemistä vanhoilla menetelmillä. Teemme itse erilaisista papereista UV-valoherkkää syanotypiapaperia ja valotamme auringossa pinnakkaistekniikalla vedoksia.
Kurssi alkaa perustekniikan opiskelulla ja papereiden herkistämisellä. Sillä aikaa kun omat paperit kuivuvat aloitamme kuvien tekemisen valmiilla papereilla. Toisena päivänä uusien valotusten lisäksi sävytetään ja jälkikäsitellään vedoksia.
Kurssihintaan sisältyy aloitusmäärä syanotypiaherkistettä, lisää voi hankkia opettajalta kurssin aikana. Jokainen tuo mukanaan omat paperit. Syanotypia toimii luonnonmateriaaleilla, muoviin tai synteettisiin kuituihin syanotypia ei tartu.
Osallistujille lähetetään tarkempi kurssi-info ennen kurssin alkua.
Kurssilaisten käytössä ovat kaikki kuvien tekemiseen tarvittavat välineet. Välttämättä mukanaan ei tarvitse tuoda kuin omat paperit, essun, eväät ja innokasta kokeilumieltä.
Syanotypiat valottuvat hyvin vielä pilvipoudalla ja jopa vesisateessa. Tarvittaessa käytetään UV-valoa valottamiseen.
Mikä ihmeen syanotypia?
Syanotypia on vanha valokuvien jalovedostustekniikka, jonka esitteli maailmalle John Hershel vuonna 1842. Menetelmä perustuu rautasuoloihin (ammoniumferrisitraatti ja kaliumferrisyanidi*) jotka yhdistettynä liuoksena muodostavat paperille siveltynä UV-valolle herkän pinnan.
Syanotypiapaperi valotetaan auringossa ja kehitetään vedessä ja tuloksena on sininen kuva.
Syanotypia on monipuolinen kuvantekomenetelmä, joka edullisuutensa ansiosta houkuttelee monenlaisiin kokeiluihin. Syanotypia toimii hyvin myös kankaalla ja muilla orgaanisilla materiaaleilla. Käyttövaatteiden kuvittamiseen syanotypia ei kuitenkaan sovellu, koska se ei kestä saippuapesua vaan haalistuu keltaiseksi. Muoviin ja keinokuituun syanotypialiuos ei tartu.
*Kauppanimestään – kaliumferrisyanidi – huolimatta aineella ei ole mitään tekemistä oikean syanidin kanssa, vaan kyseessä on kaliumheksasyanoferraatti(III), joka ei ole erityisen vaarallinen aine, paitsi joutuessaan kosketuksiin happojen kanssa. Vedostuksessa käytettävät määrät ovat lisäksi hyvin pieniä, toki kemikaalien käsittelyssä kannattaa noudattaa tervettä järkeä ja suojakäsineitä. Valmiissa vedoksessa ei ole enää jäljellä kaliumheksasyanoferraattia, se pelkistyy valotuksen aikana ja valottumaton kemikaali huuhtoutuu pois kuvasta loppupesussa.
Valokuvia pinnakkaismenetelmällä
Pinnakkaistekniikassa asetetaan valoherkälle paperille esineitä, valotetaan ja saadaan aikaan kuva, jossa esineen varjostama kohta on valkoinen ja valoa saaneet kohdat tummuvat kehitteessä. Syanotypiaa käytettäessa valottuneet osat paperia muuttuvat tumman ja vaalean sinisiksi ja täysin valolta suojassa olleet kohdat jäävät valkoisiksi.
Parhaiten idea selviää kun kirjoitat googlen kuvahakuun: ”photogram cyanotype”, ihmettelet tuloksia ja alat miettiä mitä kaikkea pitää kurssikassiin kerätä omia kokeiluita varten.
Katso myös: https://www.lempea.fi/syanotypiakuvia
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.