Lempeä Kontio

Lempeä Kontio on syntynyt ylistämään kauneutta ja luovuutta. Se tarkkailee maailmaa pilke silmäkulmassa ja hunajaa tassuissaan. Se seurailee niityllä lenteleviä perhosia ja kuvittelee olevansa yhtä sulokkaan keveä. Tuon tuostakin se nauttii makoisan marja-aterian ja ottaa torkut lempikuusen oksien katveessa.

Lempeän Kontion leppoisia hetkiä ja iloisia oivalluksia taltioivat valokuvaaja Pirjo Lempeä ja kuvataiteilija Riikka Kontio.

Taidepuoti Lempeän Kontion tuotevalikoimasta löydät sykähdyttävät originaaliteokset paspiksissa, kortteina, koruina ja magneetteina.

Lempeä Kontio kannustaa myös Sinua luovuuteen kursseilla, työpajoissa, kalenterissaan ja tee se itse -pakkauksillaan!

Luo ilo elämääsi!

Syanotypiavedokset

Taidevedokset

Uniikki, auringossa valotettu syano­typiafotogrammi tai käsityönä tehty valokuvavedos.

Ukkosrintama, syanotypiavedos paperille

Vedokset korttipohjassa

Kaksiosaisen korttipohjan taskussa on uniikki, auringossa valotettu syano­typiafotogrammi tai käsityönä tehty valokuvavedos. 


Mikä ihmeen syanotypia?

Syanotypia on valokuvien jalovedostustekniikka, jonka esitteli maailmalle Sir John Hershel vuonna 1842.  Rautasuolat, UV-valo ja vesi ovat syanotypiavedostamisen perusaineet. 

Rautasuoloista (ammoniumferrisitraatti ja kaliumferrisyanidi*) valmistettu herkistysliuos maalataan siveltimellä paperille jolleoin saadaan aikaan valoherkkä vedostuspaperi.

Valokuvia ilman kameraa

Fotogrammitekniikassasyanotypiapaperille sommitellaan negatiiveina käytettävät kasvit ja/tai esineet ja sommitelma viedään aurinkoon valottumaan.

Valottunut kuva kehitetään vedessä ja lopputuloksena on sinisävyinen kuva. Kuvan värisävyä voidaan muuttaa mm. teellä tai kahvilla sävyttämällä.

Syanotypiafotogrammeja valottumassa rantakivillä

*hurjan kuuloisesta nimestään huolimatta kaliumferrisyanidi on vähäisinä määrinä myrkytön aine, jota käytetään mm. paakkuuntumisenestoaineissa E536. Kaliumferrosyanidi haihtuu valotettaessa ja valottumaton osa kuvaa peseytyy pois, eikä kaliumferrosyanidia siis ole ollenkaan valmiissa vedoksissa.